Kopke

Est. 1638

C.N. Kopke is opgericht in 1638 door de Duitser Christiano Kopke en is het oudste porthuis ter wereld. In 1953 is Kopke gekocht door de Barros familie en op dit moment is het onderdeel van de  Sogevinus Groep.

C.N. Kopke is buiten Portugal en de Benelux nauwelijks bekend

Aan Kopke zit een hollandstintje: tussen de Duitse Kopkes en de Nederlandse Van Zellers hebben meerdere huwelijken plaatsgevonden. Bij een van die huwelijken nam Kopke de leiding over van de beroemde Quinta do Roriz. In de 18e eeuw was de wijn van de Quinta de Roriz een van de eerst single-quinta wijnen die werden geëxporteerd. De Van Zellers zijn tot 2008 de eigenaar gebleven van de Quinta do Roriz. In 2008 is de Quinta do Roriz verkocht aan de familie Symington.

Hollandstintje

De winkel van Kopke in Vila Nova de Gaia
Kantoor en pakhuis van Kopke in Vila Nova de Gaia

Iconische zwarte flessen met geschilderde letters

Kopke is bekend van de iconische zwarte flessen met de hand geschilderde letters. Het “schilderen” van de letters gebeurt met sjablonen waarbij de verf op de fles wordt getamponneerd.

Historische fles

Kopke heeft een special reserve port uitgebracht in een speciale fles. De fles is gebaseerd op de eerste portflessen in haar meer dan drieënhalve eeuw bestaan.

Kopke Colheita

Dit zijn waarschijnlijk de meest gewaardeerde portsoorten van dit huis. Colheita zijn ports van een enkel jaar. Ports van een kwalitatief hoog niveau die op hout zijn gerijpt gedurende ten minste zeven jaar. Normaal worden zij gebotteld net voordat ze uit de kelders vertrekken. Om deze reden is het, dat deze Colheita Ports over het algemeen voor lange of zelfs zeer lange periodes, op het hout blijven rusten, vaak veel langer dan de voorgeschreven 7 jaren. Hierdoor krijgt de port deze karakteristieke mahoniehouten kleur, een fijn en complex boeket, een nootachtige karakter en een zijdezachte textuur.

1998

Kopke Colheita 1998, mijnslijter.nl, € 32.99

1999

Kopke Colheita 1999, mijnslijter.nl, € 29.99

2000

Kopke Colheita 2000, mijnslijter.nl, € 29.99

DOW’s

Dow’s is opgericht in 1798 en sinds vier generaties is de familie Symington eigenaar van Dow’s Port. De ervaring van deze Engels-Portugese familie gaat meer dan 100 jaar terug. De Symington familie bezit de beste wijngaarden (Quinta’s) in de Douro, waaronder de beste wijngaarden van Dow’s: Quinta Senhora da Ribeira en Quinta do Bomfim.

Quinta Senhora da Ribeira en Quinta do Bomfim

Deze Quinta’s werden in 1890 en 1896 aangekocht door Dow’s waarmee Dow’s  een van de eerste porthuizen was die investeerden in premium wijngaarden. De rijping van de port vindt plaats in deDow’s  Lodge  die in 1825 is gebouwd.

100 Points

Dow’s is bekend om haar prijswinnende Vintage wijnen. Ook wijncritici beoordelen de vintage wijnen zeer hoog. De vintage 2007 is door Wine Spectator gewaardeerd met de maximale score van 100 punten.

  • Dow’s 2007 Vintage Port is door Wine Spectator beoordeeld met de maximale score van 100 punten
  • Dow’s 2011 Vintage Port is door Wine Spectator beoordeeld met 99 punten

Ferreira

Ferreira dateert van 1751 en heeft als logo een emoe met een hoefijzer in de bek. De emoe loopt nooit achteruit, dit staat symbool voor Ferreira die vooruit kijkt naar de toekomst. Het hoefijzer staat voor geluk.

Dona Antonia Ferreira

Dona Antónia was de grande dame van de portindustrie en heeft Ferreira haar huidige faam gebracht.  Dona Antónia was op haar dertigste al weduwe en heeft zich toen volledig toegewijd aan het bedrijf. Ze was een van de eersten die in de Douro eigen quinta’s kocht en daar voor een goede infrastructuur zorgde. Ferreira was tot het eind van de jaren tachting in handen van de familie. Ferreira is nog steeds een van de belangrijkste portmerken in Portugal.

Ontkurken van Vintage

Bij flesrijping van de vintage port dient elke 25 jaar de kurk te worden vervangen. De kurk is dan teveel aangetast door de alcohol. Omdat de kurk zelf niet kan worden verwijderd wordt een tang gebruikt waarmee de flessenhals net onder de kurk wordt gebroken. De tang wordt eerst verwarmd in een vuur en dan om de flessenhals geplaatst. Vanwege het grote temperatuur verschil breekt het glas zonder scherven. De port wordt daarna overgoten in een nieuwe fles.